Klima za ogrevanje. Porabljena električna energija in stroški klime

By in ,

Poraba električne energije pri izbiri klime za ogrevanje je faktor, katerega je vredno preveriti. Inverterske klime z elektroniko regulirajo moč in aktivnost hlajenja oz. segrevanja in lahko močno zmanjšajo porabo električne energije. EER (pri hlajenju) in COP (pri segrevanju) so deklarirani faktorji učinkovitosti klime. Večji kot je faktor EER ali COP bolj učinkovit je vaša klima.

Recimo, da ima klima, ki hladi z EER faktorjem ca 3.3, kar je neko grobo vzeto povprečje inštaliranih klima naprav v slovenskih domovih. Pri isti inverterski klimi, v načinu segrevanja govorimo o faktorju COP (ca. 3,4).

Na osnovi tega faktorja lahko preračunamo  dnevno porabo električne energije. Naredimo izračun čez palec, da npr. 3,5 kW močno klimo v povprečju imamo prižgano 6 ur/dan. (p.s. klima se automatizmom vžiga in ugaša da regulira željeno temperaturo). Recimo, da je povprečna temperatura, ki jo v prostoru želimo ohranjati  23°C (približna povprečna aktivirana moč klime). Z upoštevanjem trenutne cene električne energije, ki je 0,16 EUR/kWh (marec, 2014)potem velja pavšalni izračun:

  • DNEVNA PORABLJENA EL. ENERGIJA = (št. ur hlajenja) x (hladilna moč klime) / (EER) / (0,3Wh/BUH) x (poraba v EUR/kwh) = (6ure) x (ca.1,8kW) / (3,3) / (0,3Wh) x (0,16€)
  • IZRAČUN DNEVNE PORABLJENE EL. ENERGIJE (ca 6 ur aktivna klima) = 1,75 EUR (grob izračun)

Kako prihraniti pri gretju s klimo v prehodnih časih?

Hitro pridemo do zaključka, da je klima odlična alternativa za gretje v prehodnem obdobju v pomladanskem in jesenskem času. Pri izbiri izbrskajte energijski razred (npr: A++) saj je ta premosorazmeren pri kako nizkih temperaturah je klima še zmožna greti. Prav tako svetujemo, da jo aktivirate v kakšem “toplejšem” zimskem dnevu kjer primarni vir gretja zmanjšate oz. povsem ugasnete. Da bi prihranili in hkrati ohranili raven ugodnega počuta svetujemo kombiniranje vašega primarnega načina gretje skupaj z klimo. Recimo odlična kombinacija z IR paneli kjer je ugoden občutek prenosa toplote (sevanja – radiacije).

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.