Zakaj opraviti sezonski servis klimatske naprave?

By in

Večkrat stranke sprašujejo, zakaj je potrebno opraviti vsakoletni servis klimatske naprave, čeprav klima povsem dobro deluje.

V zvezi s tem vprašanjem je poudariti tri pomembnejše razloge:

  • Dezinfekcija notranje enote klime (tj. satovja) je nujna zaradi nastalih alg in bakterij, ki so sicer očem nevidne (se pa včasih vonjajo), vendar lahko (in zelo pogosto) vplivajo na zdravje oseb, katere se nahajajo v izpostavljenem prostoru. Bakterije in pršice, ki nastajajo in se razvijajo v notranji enoti klimatske naprave vplivajo na dihalne poti, kakor tudi večkrat povzročajo različne alergije. Namreč, notranja enota klimatske naprave, kadar kondenzira oz. potegne vlago iz vašega hlajenega oz. segretega prostora, povzroča na samih materialih klime roso, ki z drugimi organskimi snovmi (lahko tvori nevarne) bakterije. Če pa še pri slednjem upoštevate vsakodnevne spremembe temperature bivalnih prostorov in hišne pršice, je tako idealen prostor za nastanek alg in bakterij. V zvezi z vsem navedenim je nujno potrebno takšen razvoj alg in bakterij v klimi omejiti oziroma ustaviti, to pa storimo tako, da jo redno servisiramo oz. čistimo in dezinficiramo.
  • Učinkovito delovanje klimatske naprave je odvisno od čistoče notranje in zunanje enote ter lahko vpliva na sam izpih mrzlega/toplega zraka in tudi porabo električne energije.
  • V kolikor v sistemu klimatske naprave ni dovolj plina, klima ne deluje v optimalnem načinu in tako lahko povzroči okvare najvitalnejših delov klimatske naprave, kakor kasneje tudi večje stroške zaradi popravil oz. zamenjave klime. Na udaru je predvsem kompresor, ki je srce vsake klimatske naprave (najdražji element), saj ta po sistemu poganja plin in tako povzroči hlajenje oz. segrevanje prostorov. V tem primeru so potrebne meritve in dopolnitev plina v klimatski napravi.

Tukaj najdete več informacij o izvedbi servisa klima naprave.

One Comment
  1. Potreben je servis klime, tip Inventor Passion. Prosim kontakt na tel 041 957 337.
    Jolanta Kosorić

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.