Se poceni grejete oz. hladite s klimatsko napravo?

By in

Ali ste vedeli, da so klimatske naprave pravzprav toplotne črpalke zrak – zrak. Prav za vse vrste klima naprav, ki delujejo kot toplotne črpalke, je značilno da so delno obnovljiv vir energije. Medij, plin ki se nahaja v klima napravah, prehaja v različna temperaturna stanja in tako v prostoru oddaja/prejme temperaturo in nam omogoča željeno temperaturo.

Zakaj je gretje s klimo poceni oz. finančno ugodno?

Za potiskanje hladilnega plina je zadolžen kompresor, ki ga krmilimo z elektriko.

Pri klimi kapacitete 3,5 kW, ki je najpogostejša v večini domov in poslovnih prostorov, je za 3,5kW gretja/hlajenja potrebno 1kW električne energije. Po domače povedano z 1 vloženim kilowattom ogrevamo ali hladimo prostor s 3,5 kW.

Pogoj za tako velik izkoristek je, da vsi elementi klime pravilno delujejo ter je klima primerno napolnjena s hladilnim plinom. S prazno klimo tvegamo okvare in povzročimo preveliko porabo elektrike! Prav iz tega razloga, je potrebno izvajati redne servise klim, kjer po potrebi opravimo dodatno polnjenje klime s plinom.

 Učinkovitost klima naprav, električnih grelcev in IR panelov

Če primerjamo učinkovitosti modernih načinov gretja lahko zaključimo, da so navadni električni grelci daleč od  varčnosti. IR paneli pa ponujajo npr. tam 90% oz do 98% izkoristka. Torej z 1kW vložene električne energije dobite 0,90kW grelne moči. Torej precej slabše od klima naprav oz toplotnih črpalk.

Seveda so tu tudi sistemi oz. obnovljivi viri energije, ki povozijo vse omenjene načine. Npr. Sončni kolektorji a je začetni finančni vložek vanje neprimerljivo večji od zgoraj omenjenih klimatskih naprav.

Potrebno je omeniti, da imajo klime omejitve kar se tiče delovnih temperatur. V specifikacijah tipa klime je to dokaj točno določeno. Zanimivo je, da lahko z dodano grelno žico na zunanji enoti klime (dogrevamo dele klime na elektriko) uspemo celo temperaturno območje za segrevanje povečati. V praksi to pomeni, da v zelo nizkih  zunanjih temperaturah klima prostor še vedno ogreva. Hitro se vrnemo na vprašanje kdaj in v katerih primerih je to še učinkovito. Pomembno je, da glede na velikost prostora in podnebne pogoje, pri nakupu za montažo izberemo klima napravo z ustreznimi specifikacijami.

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.