Prenosna klima, da ali ne

By in

Ko nastopijo vroči dnevi, začnemo razmišljati, kako bi najbolj učinkovito in poceni ohladili dom. Na tržišču je na voljo veliko različnih klima naprav, od split, multisplit sistemov in tudi prenosne klime. Prenosne klime so sedaj na voljo že v različnih megamarketih in relativno nizka cena marsikoga prepriča v nakup. Ampak a je prenosna klima res primerna za vaš dom?
Preden se odločite za nakup klima naprave, smo vam pripravili nekaj prednosti in slabosti prenosnih klim.

Prednosti

  • Ni potrebna instalacija in montaža klime na zunanji del zgradbe
  • Uporabimo jo lahko v točno določenem prostoru in jo je mogoče premikati iz prostora v prostor
  • Cene prenosnih klim so danes zelo ugodne
  • Na voljo so majhni in lični modeli, ki ne kazijo videza prostora

Slabosti

  • Prenosne klime so precej glasne (glasnejše od stenskih klima enot)
  • Pri ohlajanju niso tako učinkovite- pri ohlajanju izpihujejo topel zrak ki se vrača v prostor. Da bi to preprečili, je potrebno odvod napeljati iz prostora. Svež zrak, ki potem priteka v prostor, je spet topel zunanji zrak-prenosna klima namreč nima lastnega dovoda svežega zraka.
  • Nekatere prenosne klime imajo odvod za kondenzirano vodo, ki se zbira v posodici. To posodo je nato potrebno redno prazniti. Nekatere enote pa imajo možnost, da ta odvod napeljemo ven iz zgradbe, kar pa spet zahteva preboj stene.

S prenosno klimo lahko hladimo le en prostor naenkrat in imajo omejeno kapaciteto. Zato so primerne le za zelo majhne prostore.

  • Bolj učinkovita kot je enota, večja je. Zato jo potem s težavo selimo iz prostora v prostor.

Preden se odločite za nakup prenosne klima naprave, razmislite kakšne so vaše potrebe. Če je prostor velik in nima možnosti, da odvodno cev napeljete skozi okno, takšna klima ne bo primerna za vas. Prenosna klima je zadovoljiva le v majhnih prostorih in v zgradbah, ki ne dovoljujejo preboja sten in montaže zunanjih enot na zunanjost zgradbe (zgradbe pod spomeniškim varstvom itd.).

Če pri izbiri klimatske naprave potrebujete svetovanje ali pomoč nas lahko pokličete na 031 262 750

One Comment
Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.